flower_1 line_2 circle
flower_2

Κάθε φορά που σκέφτεσαι τις πράξεις σου στο «τώρα», ή αναλογίζεσαι το παρελθόν, με σκοπό να εντοπίσεις τα «λάθη» και να μην τα επαναλάβεις στο μέλλον, συχνά βρίσκεσαι μπροστά σε ένα δίλημμα: Να κάνω αυτό που αισθάνομαι ή να σκεφτώ λογικά πρώτα, πριν αποφασίσω; Να δράσω «παρορμητικά» ή κατόπιν σκέψης; Να εμπιστευτώ την Λογική ή το Συναίσθημά; Παραμερίζω το συναίσθημα και επικρατεί η λογική; Η λογική σκέψη είναι αποτέλεσμα ωρίμανσης ενώ η συναισθηματική αντίδραση αποτελεί γνώρισμα της νεαρής ηλικίας; Ορισμένοι άνθρωποι παρασύρονται από τα συναισθήματά τους όταν πρέπει να πάρουν μια σοβαρή απόφαση ή να πάρουν θέση σε μια αντιπαράθεση, ενώ άλλοι καταφέρνουν να βάλουν το συναίσθημα στην άκρη και να σκεφτούν λογικά.

 

"Δεν μπορείς να αναγκάσεις τον εαυτό σου να αισθανθεί κάτι που δεν αισθάνεσαι, αλλά μπορείς να τον αναγκάσεις να κάνει το σωστό παρά τα αισθήματά σου". Pearl Buck


Τα άτομα που δεν μπορούν να βιώσουν συναισθήματα, καθώς και να αισθανθούν δηλαδή – αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς, δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους, λαμβάνουν δυσμενείς αποφάσεις για το μέλλον τους, δεν προσφέρουν υποστήριξη σε άλλα άτομα που χρειάζονται την βοήθειά τους και αδυνατούν να μάθουν από τα «λάθη» του παρελθόντος. Τελικά το συναίσθημα συνδέεται με την μάθηση, την σκέψη και την κοινωνική λειτουργικότητα του ατόμου , δεν μπορεί να υπάρξει η μάθηση στην καθημερινή ζωή, χωρίς να υπάρχει συναίσθημα.

 

Το μαγικό κλειδί για το σπάσιμο του "φαύλου κύκλου" είναι, η συνεργασία μεταξύ "λογικής και συναισθήματος", - η συνεργασία αυτή έχει τη δυναμική να δημιουργήσει θαύματα. Με την συνεργασία αυτή ενεργοποιούμε την πολυπόθητη «συναισθηματική μας νοημοσύνη» η συνεργασία μεταξύ του μυαλού και της καρδιάς γίνεται χωρίς να υπερισχύει το ένα εις βάρος του άλλου.


Η λογική «κατά την άποψή της φυσικά» λέει πάντα το σωστό, και δεν το λέει απλά, κάποιες φορές το ουρλιάζει. Η καρδιά από την άλλη, παραμένει σιωπηλή και λυπημένη. Λυπημένη, γιατί νιώθει πως δεν ανήκει εκατό τοις εκατό εκεί, καταλαβαίνει το διχασμό και προσπαθεί να δώσει λίγο χρόνο ώστε να βοηθήσει. Το συναίσθημα δεν μπορεί να διαχωριστεί από την λογική που απαιτείται, ότι μόνο για ένα πρόβλημα μαθηματικών, αλλά και για προσωπική εξέλιξη μαθαίνοντας από τα λάθη, για στενές σχέσεις μακράς διάρκειας (βασικός παράγοντας αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της ψυχολογικής ευημερίας του ατόμου). Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες συναισθηματικών προβλημάτων που συμπιέζουν αφόρητα την "Λογική" ή και την παραγκωνίζουν προσωρινά.


Μια σύντομη διαχείριση

Αναγνώριση: αυτό που νιώθουμε... είναι θλίψη, είναι θυμός, είναι αδικία, τι είναι?
Παρατήρηση: πως αντιδρούμε σε σχέση με το συναίσθημα που μας διακατέχει , σκέψεις, συμπεριφορά και πώς αντιδρά το σώμα μας.
Αποδοχή: αποδεχόμαστε αυτό που νιώθουμε , δίνοντας στο μυαλό και στην ψυχή μας χώρο για νέες και πιο υγιείς σκέψεις .
Επιλογή: πότε και με ποιον θα μοιραστούμε τα συναισθήματά μας, είναι σημαντικό να νιώσουμε αποδεκτοί από τον άλλο, να νιώσουμε ότι δεν θα μας κρίνει για τη ζήλεια μας, το θυμό μας ή τη θλίψη μας.

Υπάρχει νικητής σε μια τέτοια μάχη? Ναι, υπάρχει! Είναι η "λογική" και ο λόγος είναι, πως έχει πάντα μαζί της τον «Χρόνο!».Τα συναισθήματα μεταβάλλονται μέσα στο «Χρόνο!», βέβαια ενδέχεται στο πέρασμα τους, να αφήσουν τραυματικές εμπειρίες στο άτομο, να επηρεάσουν τη μελλοντική συμπεριφορά του ή και να αφήσουν συντρίμμια πίσω τους.

 

"Η κοινή λογική δεν είναι τελικά και τόσο κοινή". Voltaire