flower_1 line_2 circle
flower_2

Η «συγγνώμη» είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο, όταν ξέρεις πως να το χρησιμοποιήσεις σωστά. Το πρόβλημα ξεκινά όταν γίνει συνήθεια.

Η συνήθεια να απολογείσαι υπερβολικά, δημιουργεί αρνητική εντύπωση σε αυτόν που σε ακούει να λες και να ξαναλές «συγγνώμη». Όταν αλλάξεις αυτή τη συμπεριφορά ,θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να αποκτήσει αυτοεκτίμηση και να κάνει ισχυρές και υγιείς σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την απολογία με σκοπό να αποφύγουν δυσάρεστα συναισθήματα. Η συμπεριφορά όμως αυτή αν καθιερωθεί μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή κάποιου. Σταδιακά, γίνεται μια συνήθεια ανεπιθύμητη, που θα χρειαστεί να αλλάξεις αν θες να συνεχίσεις να εξελίσσεις τον εαυτό σου.

Το να απολογείσαι σε υπερβολικό βαθμό για πράγματα που δεν έχεις κάποια ευθύνη απέναντί τους ή για μικροπράγματα, δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις και επιπτώσεις στη σκέψη των άλλων και κατά συνέπεια στη γνώμη που έχουν για εσένα. Κάποιος όμως, που προσφέρει πολλές επιφανειακές απολογίες, μειώνει την αξία των πραγματικών. Ελαττώνει την ισχύ της ουσιαστικής «συγγνώμης» Αυτός που την δέχεται κατ’ επέκταση, είναι πολύ πιθανό να θεωρήσει ότι δεν είναι πραγματική «συγγνώμη», επειδή την ακούει συνέχεια. Καταστρέφει κατά συνέπεια την αξιοπιστία σου. Εάν ζητάς σε καθημερινή βάση «συγγνώμη», τότε λες στον εαυτό σου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι δεν είναι σημαντικός και ότι είναι βάρος προς τους άλλους. Επηρεάζει την αυτοεκτίμηση σου και μειώνει τον σεβασμό που τρέφουν οι άλλοι για εσένα.

Μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις ενόχλησης ή περιφρόνησης επειδή αυτός που απολογείται φαίνεται ως αδύναμος. Μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν έχεις ικανότητες, κάποιος που απολογείται συχνά είναι πιθανό να φανεί στους άλλους χωρίς ικανότητες, επειδή αν τις είχε, για ποιο λόγο να ζητήσει «συγγνώμη»; Για να αλλάξει αυτό το μοτίβο κάποιος, θα πρέπει να ψάξει να βρει για αρχή τι είναι αυτό που του πυροδοτεί την ανάγκη να απολογείται τόσο συχνά. Άρχισε να ζητάς «συγγνώμη» συνειδητά. Αναρωτήσου «Υπήρχε πραγματικά κάποιος ουσιαστικός λόγος για να απολογηθώ; Είχα την ευθύνη για αυτό που απολογήθηκα;» Με αυτή την ερώτηση, θα μπορέσεις αργότερα να σταματάς τον εαυτό σου πριν καν ζητήσεις «συγγνώμη», με αποτέλεσμα να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια.


Σκέψου τι προσπαθείς να επικοινωνήσεις σε κάποιον με τη λέξη «Με συγχωρείς» μήπως είναι συχνά ένας τρόπος για να αποφύγεις σκέψεις ή συναισθήματα που προσπαθούν να βγουν στην επιφάνεια; Εάν υπάρχουν, τώρα είναι η στιγμή να τα εκφράσεις αντί να ζητήσεις «συγγνώμη». Το να αλλάξεις μια συνήθεια είναι κάτι απλό, αλλά όχι και εύκολο. Απαιτεί το να διακόψεις την παλιά συνήθεια και να την αντικαταστήσεις με μια διαφορετική συμπεριφορά . Είναι μια σημαντική δέσμευση , καθώς είναι γνωστό ότι χρειάζεται περίπου 2 μήνες για να εδραιωθεί μια νέα συνήθεια στη ζωή μας.

Τι μπορείς να λες αντί για «συγγνώμη», ποιες λέξεις θα επιλέξεις να πεις αντί για «συγγνώμη» είναι ένα εξίσου σημαντικό μέρος στην διαδικασία απαλλαγής αυτής της συνήθειας. Αντικατάστησε το «Συγγνώμη» με εκφράσεις όπως «Μετά από εσένα», «Φεύγω να σε αφήσω να δουλέψεις». Αντί για «Συγγνώμη που καθυστέρησα», χρησιμοποίησε το «Ευχαριστώ που με περίμενες». Ή απλά μην πεις τίποτα και φύγε. Δεν συμβαίνει κάτι για το οποίο θα πρέπει να απολογηθείς. Μην απολογείσαι για κάτι που δεν είναι δική σου ευθύνη ή για κάτι που δεν είναι καν δικό σου λάθος. Το να διακρίνεις αλλά και να τοποθετήσεις αυτό το όριο θα σε βοηθήσει επιπλέον να διαχωρίσεις τους ανθρώπους που σέβονται πραγματικά τους άλλους. Είναι οι άνθρωποι που έχουν κατανόηση και που είναι πρόθυμοι να σεβαστούν τα όρια επειδή γνωρίζουν ότι είναι σημαντικά.