flower_1 line_2 circle
flower_2

Έχεις προσδοκίες από τις εικόνες των “τέλειων Χριστουγέννων” και πιστεύεις ότι τα Χριστούγεννα «πρέπει» να είναι τέλεια και μαγικά, με υπέροχες σχέσεις, αφθονία φαγητού, με το κέντρο του ενδιαφέροντος στα δώρα και στις “τέλειες” κοινωνικές επαφές; Όλα αυτά προσδίδουν ένα μεγάλο ψυχικό φορτίο για να ανταποκριθείς στο όνειρο- και αν δεν το κάνεις, τότε νιώθεις πως έχεις αποτύχει.

 

Τελικά οι Χριστουγεννιάτικες προσδοκίες συχνά αποδεικνύονται διογκωμένες και μη ρεαλιστικές.

Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να δημιουργούνται επειδή έρχεται η ημέρα των Χριστουγέννων και δεν βρίσκεσαι στην καλύτερη φάση της ζωής σου. Μπορεί να μην μπορείς να είσαι με όλη την οικογένεια ή να μην θέλεις να δεις πρόσωπα που δεν έχεις και τις καλύτερες σχέσεις μαζί τους ή θα προτιμούσες να μην συναντήσεις, μπορεί μόλις να έχεις χωρίσει, να είσαι πιεσμένος οικονομικά ή να έχεις οικογενειακά προβλήματα που κάνουν αυτή την περίοδο πιο αγχωτική. Μοιραία θα αισθάνεσαι μοναξιά και απομονωμένος, όμως είναι καλό να θυμάσαι πως δεν είναι όλοι ζευγάρια, δεν θα περάσουν όλοι τις γιορτές με τις οικογένειες τους, και πως δεν είσαι ο μόνος που αισθάνεται την θλίψη των εορτών. Ίσως τελικά αυτή η γιορτινή περίοδος να αποτελεί αφορμή για προσωπική εξερεύνηση και προβληματισμό για τις επιλογές της ζωής σου.

Προετοιμάσου, οργανώσου, θωρακίσου ψυχικά και προσπάθησε να ελαττώσεις το στρες που πιθανόν δημιουργείται από το άγνωστο των εορτών. Μπορεί να μην γνωρίζεις που ή με ποιους θα είσαι και πόσα μπορείς να ξοδέψεις για δώρα με αποτέλεσμα όλες αυτές οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής να αυξάνουν το στρες, όμως μπορείς να το κατευνάσεις και να αφεθείς στην μαγεία των εορτών.

 

Δεν γίνεται να αισθανθείς όμορφα τα Χριστούγεννα αν δεν είσαι καλά με τον εαυτό σου.

Χρειάζεσαι χρόνο μόνος σου; Δώσε την άδεια στον εαυτό σου να αισθανθεί μελαγχολία, θλίψη ή να κλάψει. Άφησε τους άλλους να πάρουν λίγο από το βάρος που νιώθεις και ζήσε το ‘Πνεύμα των Χριστουγέννων’ δηλαδή ζήσε αυτά τα Χριστούγεννα όπως θέλεις εσύ και δες τις εορτές ως ευκαιρία για να προσφέρεις στους λιγότερα τυχερούς. Να δώσεις ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα καλό λόγο, μια ευχή από την καρδιά σου, μια συγγνώμη για κάποια παρεξήγηση. Όλα τα παραπάνω από μόνα τους είναι αρκετά για να βελτιώσουν την διάθεση σου, είτε υπάρχει ανταπόκριση και ανταπόδοση είτε δεν υπάρχει, πάντα όμως θα υπάρχει η χαρά της προσφοράς. Πρόσφερε εθελοντικά τη βοήθειά σου σε διοργανώσεις ή εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, και δες το ως ευκαιρία για να κανείς καινούριους φίλους. Κοντά σου βρίσκονται άτομα με προβλήματα υγείας που είναι μόνοι ή που έχουν ανάγκη παρέα και συντροφιά. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείς να αποβάλλεις τις αρνητικές σκέψεις και να προσπαθήσεις να βρεις την αισιοδοξία μέσα στις γιορτές. Η προσφορά σε κάποιον τρίτο θα σε κάνει να αντιληφθείς πως δεν είσαι ο μόνος με προβλήματα, και εάν μπορείς εσύ να βοηθήσεις κάποιον με τα προβλήματα του, ίσως βρεις την ελπίδα που χρειάζεσαι για να ανταπεξέλθεις και στα δικά σου προβλήματα.


Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της χαράς και της προσφοράς.

Είναι μια περίοδος που παύουμε να εστιάζουμε στα προβλήματα της καθημερινότητας στο τι πετύχαμε και τι όχι. Αντιθέτως πρέπει να γιορτάσουμε την πρόοδο μας, την αντοχή μας και την δύναμη μας. Ας μην ξεχνάμε πως όλοι οι άνθρωποι έχουν προβλήματα. Τα Χριστούγεννα όμως θα πρέπει να μην εστιάζουμε την προσοχή μας στο παρελθόν. Το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει ωστόσο το μέλλον σου βρίσκεται στα χέρια σου. Εάν οι φετινές εορτές σε βρίσκουν σε μια δυσχερή περίοδο της ζωής σου και θέλεις να κάνεις την αλλαγή, πάρε την απόφαση να αλλάξεις ριζικά την ζωή σου. Αν βλέπεις τον εαυτό σου σε μια ψυχολογική κατάσταση που κάθε άλλο παρά συμφωνεί με το «επιδιωκόμενο» κλίμα, μην διστάσεις να ζητήσεις μια γνώμη, μια βοήθεια ή να πάρεις τηλέφωνο και να μιλήσεις μαζί μου - ακόμα και μες το διάστημα των γιορτών. Χριστούγεννα δεν έχουμε κάθε μέρα, οπότε κοίτα να περάσεις όμορφα και φρόντισε να είναι γιορτινή κάθε μέρα της ζωής σου!