Υπάρχουν κάποιες αρνητικές συμπεριφορές που εμποδίζουν τα παιδιά να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες. Ένας στοργικός γονέας δύσκολα μπορεί να κάνει κάτι αρνητικό για να πληγώσει το παιδί του σκόπιμα, αλλά μερικές φορές τα «αθώα» πράγματα που κάνουν οι γονείς μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβή για τις κόρες και τους γιους τους. Πολλοί γονείς αισθάνονται ικανοποίηση όταν μπορούν να αγοράσουν οποιοδήποτε παιχνίδι θέλει το παιδί. Είναι τόσο δελεαστικό να είσαι ο «καλός γονιός», αλλά αυτές είναι παγίδες τις οποίες πρέπει να αποφύγουμε.
Θα δούμε κάποιες κοινές γονικές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν άσχημα τη ζωή των παιδιών μας .
1. Πάντα προσπαθούμε να σώσουμε τα παιδιά μας από την αποτυχία και τον κίνδυνο.
Για πολλούς γονείς, το να βλέπουν τα παιδιά τους να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση, ειδικά όταν γνωρίζουν ότι μπορούν εύκολα να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Οι δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις από τις οποίες προσπαθούμε να τους σώσουμε διδάσκουν τελικά στα παιδιά μας κρίσιμες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και τα παιδιά μαθαίνουν πώς να σταθούν ξανά στα πόδια τους αφού πέσουν.
Είναι στη φύση μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βλέπουμε τα παιδιά μας γελαστά και χαρούμενα. Βοηθήστε σε οποιοδήποτε πρόβλημα συναντήσει το παιδί, δίνοντας του συμβουλές και κατευθύνοντάς το προς την λύση- χωρίς να του τη δώσετε έτοιμη. Δείχνοντας έμπρακτα ότι βρίσκεστε στο πλευρό του. Με το παράδειγμά σας μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά την επιμονή και τον τρόπο που εσείς οι ίδιοι αντιμετωπίζετε τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Πώς θα μάθουν τα παιδιά σας να διαχειρίζονται τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση αν δεν εξασκηθούν ποτέ και σιγά, σιγά εμφανίζεται ένας παραφουσκωμένος εγωισμός και αρχίζουν να μην ανέχονται την παραμικρή παρατήρηση. Μικρές «απογοητεύσεις» λοιπόν είναι απαραίτητες προκειμένου να μάθει το παιδί να ζει στον αληθινό κόσμο και να γίνει πιο προσαρμοστικό.
2. Καλοβολεμένα πάντα
Σήμερα μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας τόσα πολλά: φανταχτερά ρούχα και παιχνίδια, πολλά gadgets, πολυτελή πάρτι και διακοπές. Μπορεί να ακούγεται σαν η τέλεια παιδική ηλικία, αλλά είναι απλώς μια ψευδαίσθηση. Εμφανίζονται διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι γονείς μπορεί να θελήσουν να παραχαϊδέψουν τα παιδιά τους:
Νιώθουν ένοχοι, γιατί δεν μπορούν να περάσουν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους και προσπαθούν να αντισταθμίσουν αυτόν τον χαμένο χρόνο μαζί αγοράζοντας δώρα.
Φοβούνται να «αναστατώσουν» τα παιδιά τους και να γίνουν «κακός γονιός» λέγοντας «όχι».
Η υπερβολή μπορεί να κάνει τα παιδιά να πιστεύουν ότι τα υλικά πράγματα είναι ζωτικής σημασίας για να είναι ευτυχισμένα και ως ενήλικες, νιώθουν ότι απλά δεν μπορούν να περάσουν χωρίς το πιο πρόσφατο gadget ή το πιο φανταχτερό αυτοκίνητο. Επιπλέον, όταν τα παιδιά έχουν πολλά παιχνίδια και ρούχα, συνήθως δεν τα φροντίζουν και τα κάνει να εκτιμούν λιγότερο τα πράγματα αυτά όταν σπάνε ή σκίζονται.
Ως υπερβολικός γονέας προσπαθείς να δημιουργήσεις το τέλειο περιβάλλον και άθελα σου βασανίζεις αυτά τα υπέροχα πλάσματα, επειδή επικεντρώνεσαι στις ελλείψεις κάθε ηλικίας αντί να προσπαθήσεις να αναπτυχθείς σταδιακά μαζί τους . Προσπαθείς να τα εκπαιδεύσεις με βιασύνη στην «δική σου» πραγματικότητα. Θυμηθείτε πως οι γονείς είναι τα πρότυπα για τα παιδιά τους .
3. Αθετώντας κανόνες
Αθετώντας κανόνες που θέσαμε μας κάνει να έχουμε μια συμπεριφορά που δείχνει αδύνατη ηγεσία και που εύκολα μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να γίνουν ενήλικες με «ασταθή πυρήνα και αδύναμες ταυτότητες». Οι γονείς που δεν εφαρμόζουν αυτό που κηρύττουν είναι «κακά πρότυπα» για τα παιδιά τους. Όταν δείχνουμε στο παιδί πώς να συμπεριφέρεται και μετά κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, πετυχαίνουμε την αμφισβήτηση του παιδιού μας. Δεν είναι μόνο τα λόγια μας, αλλά και οι συμπεριφορές μας που διδάσκουν στα παιδιά μας τι είναι σωστό και τι λάθος. Είναι καλό να είμαστε συνεπείς και να συμπεριφερόμαστε όπως θέλουμε να συμπεριφέρονται τα παιδιά μας.
Τα παιδιά χρειάζονται αξιόπιστους γονείς στους οποίους μπορούν να βασιστούν. Όταν οι κανόνες αθετούνται τότε η οικογενειακή ισορροπία διαταράσσεται. Από τη μια η κατανόηση του εκάστοτε κανόνα και από την άλλη οι συνέπειες της αθέτησής του, μπορούν να μπερδέψουν το παιδί στη διαμόρφωση των επιλογών του. Είναι όμως ιδιαίτερα ευεργετικό για το παιδί να παραμένουμε ψύχραιμοι και με υπομονή, κατανόηση και αγάπη να εξηγούμε στο παιδί τα αποτελέσματα που έχουν τα όρια στη ζωή του. Έτσι θα σας επιτρέπει να το οριοθετείτε, να το καθοδηγείτε και να το προστατεύετε με τη συγκατάθεσή του και χωρίς προστριβές.
4. Υποτίμηση των μαθησιακών τους δυσκολιών
Μερικές φορές τα παιδιά μας μπορεί να αντιμετωπίσουν μαθησιακές δυσκολίες που δεν εξαρτώνται από την προσπάθεια και το κίνητρό τους, ας μην βιαστούμε να τα χαρακτηρίσουμε παιδιά χωρίς κίνητρα ή που αγαπούν την τεμπελιά. Αυτά μπορεί να είναι δυσκολίες με την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών ή απομνημόνευσης πραγμάτων και μπορεί να μετατρέψουν τη μάθηση σε βασανιστήριο για το παιδί. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται κατά τη μάθηση, μπορεί να είναι καλή ιδέα να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό.
Οι μαθησιακές δυσκολίες σπέρνουν τον πανικό στους γονείς και από την άλλη τους εξηγούν γιατί το παιδί, ενώ προσπαθεί δεν τα καταφέρνει. Με τις σωστές παρεμβάσεις και τη σωστή διαχείριση μπορούν να αντιμετωπιστούν και ας μην ξεχνούμε την επιβράβευση στους γονείς για τις προσπάθειες που καταβάλλουν.
5. Ανταγωνισμός με τον σύντροφό μας ποιος είναι «ο καλύτερος γονιός»
Δυστυχώς, μερικές φορές οι γονείς αρχίζουν να ανταγωνίζονται για να γίνουν ο καλύτερος γονιός για το παιδί τους, και αυτός είναι ένας δρόμος προς το πουθενά. Όταν ένας γονέας προσπαθεί συνεχώς να ξεπεράσει τον άλλο γονέα, μπορεί τελικά να βλάψει τη σχέση του και να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή των παιδιών του.
Το να είσαι ανταγωνιστικός με τον σύντροφό σου για το παιδί, σημαίνει ότι θα επιδιώξεις να πετύχεις αυτό που επιθυμείς και στο τέλος θα έχεις να μοιραστείς πολλές δυσάρεστες ιστορίες. Ως γονέας ξεκίνησε έναν υγιή και φιλικό ανταγωνισμό και μην σταματάς να βελτιώνεσαι, έχοντας στόχο την βελτίωση του παιδιού σου με τα χαρακτηριστικά που θέλεις να δεις στο παιδί σου: σεβασμός, φιλικότητα, ειλικρίνεια, καλοσύνη, ανεκτικότητα, ενσυναίσθηση ευγνωμοσύνη και αυτοπεποίθηση.
Είναι αναμφισβήτητη αλήθεια ότι συχνά δημιουργούμε μόνοι μας προβλήματα. Κάνουμε λάθος επιλογές και υποφέρουμε από τις συνέπειες παρορμητικών αποφάσεων. Αφού εντοπιστεί η συμπεριφορά που σας δυσκολεύει, το επόμενο βήμα είναι να υιοθετήσετε ένα νέο σχέδιο δράσης. Μπορείτε να αναλάβετε τον έλεγχο της ανάπτυξης και της ευημερίας του παιδιού σας.
Το πιο σημαντικό άτομο στον κόσμο του παιδιού, είστε εσείς και έχετε την μεγαλύτερη επιρροή στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνει και προοδεύει, αυτή είναι μεγάλη ευθύνη αλλα ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη χαρά. Με ελάχιστα διαφορετική συμπεριφορά θα γίνουν ανεπαίσθητες αλλαγές στη ζωή των παιδιών, θα μάθουν να είναι ανθεκτικά, να έχουν νοοτροπία ανάπτυξης, να είναι πιο χαρούμενα, έτοιμα να αντιμετωπίσουν τον κόσμο και να είστε σίγουροι πως μπορούν να τον κατακτήσουν .